Anket sonuçlarına göre 11 Ekim’de yapılacak olan ilk tur seçiminde Akıncı yüzde 33.4, Tatar yüzde 32.1 oy oranına sahip.
Gezici Araştırma Merkezi 2014 yılından buyana Kuzey Kıbrıs da kamuoyu araştırmaları yapmakta, 2015 KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimi ile 2018 KKTC milletvekilliği seçimlerinin sonuçlarını neredeyse yüzde 100’e yakın bir doğruluk oranı ile gerek sıralamayı gerekse oy oranlarını tek bilen Gezici Araştırma merkezi olarak üzerimize düşen görev ve sorumluluklarımızla 11 Ekim 2020 tarihinde yapılacak seçim sonucu ile ilgili olarak aynı iddiamızı sürdürüyoruz.
Değerli arkadaşlar; Anketimizin sonuçları incelendiğinde Sayın Ersin Tatar ile Sayın Mustafa Akıncı arasında geçeceğinin kesin olduğu net bir şekilde görülmektedir. İki adayda oylarını bir önceki aya göre biraz daha oylarını artırdı diyebiliriz. Seçim ilk turda bitmeyecek ve bu iki aday Sayın Akıcı ile Sayın Tatar ikinci tura kalacaklardır.
Bu da şu an için birinci turda başa baş bir yarışın devam etmekte olduğunu göstermektedir
Ancak ikinci turda Sayın Tatar’ın az farkla da olsa kazanacağını düşünenlerin Akıncı’nın kazanacağını düşünenlerden fazla olduğunu da belirtmekte fayda var.
Bu noktada şuna dikkatinizi çekmek ve adayların durumları ile ilgili kısa değerlendirmelerimizi sizlere aktarmak istiyorum;
ERSİN TATAR: Sayın Tatar, Pandemi sürecini riskler alarak başarılı şekilde yürüttü. Memurların maaşların tam ödenmesi kesintilerin iade edilmesi memurların güveni kazanmıştır. Kıbrıs Türk halkının büyük bir kesimi de bunu görmektedir. Tatar’ın döneminde Türkiye ile ilişkilerin en üst seviyede olması, Türkiye ile yeni bir İktisadi ve Mali İşbirliği Antlaşması Tatar’a büyük artılar getirmektedir. Tatar’ın Türkiye ile ilişkiler yanında Kıbrıs konusundaki söylemleri de, halk arasında sahiplenilmektedir. Tatar’ın, her kesimden insanla sohbet etmesi, halkın arasında olması, her kesimle diyalog kurabilmesi halk arasında ciddi övgüler almaktadır. UBP’nin Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması halinde tek başına iktidar olabileceğinin görünmesi, parti tabanında heyecan yaratmaktadır. UBP’nin bütün olarak Genel Başkanı’na sahip çıkması durumunda Tatar’ın Cumhurbaşkanlığı kesin gözükmektedir.
Bazı yaşananlar Ersin Tatar için olumsuz yorumlar yapılmasına yol açmışsa da Tatar’ın artıları hala eksilerinden çok fazladır ve bu kendisini yarışta doğal olarak öne çıkarmaktadır.
MUSTAFA AKINCI: Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilim ve Kıbrıs sorunun durağandan da öte bir durumda olması Sayın Akıncı’nın durumunu zorlaştırmaktadır. 2015’teki seçimlerde Kıbrıs sorunu çözeceğim, Maraş’ı açacağım iddialarıyla seçim propagandasını yapan Akıncı, bu konularda hiç bir ilerleme sağlayamadı. Kendisine en çok desteği veren sol kesimde de hayal kırıklığı yaratan Akıncı, sıkışmışlık göstergesi olarak Kıbrıs konusu dışında her konuda açıklama yapmak zorunda kaldı. Akıncı’nın görevi boyunca Kıbrıs konusunda ortaya bir belge dahi konulacak performans sergilemesi halk arasında dikkat çeken bir durum.
Kıbrıs Türk halkının, Rumların çözüm istediğine inanmaması, Kıbrıs Türk halkının iki devletli bir çözüme yönelmesi Akıncı’nın eksileridir. Pandemi sürecinin de Akıncı’ya eksi veya artı bir etkisi olmamıştır. Akıncı’nın Bakanlar Kurulu’na başkanlık yaptığı dönemde, ohal ilan edilmesini istemesi, binlerce vakadan bahsetmesi de puan kaybetmesine neden olmuştur. KKTC’nin, Akıncı’nın söylemlerine rağmen, dünyanın en başarılı ülkesi konumunda olması, Akıncı’nın güvenirliğinin de sorgulamasına neden olmuştur.
Kıbrıs Türk halkı, her şartta kendisine destek olan Türkiye konusunda da büyük hassasiyet göstermektedir. Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, Cumhurbaşkanlığı ile Türkiye ile ilişkileri sıfırlayan tavrı, halk nezdinde sorgulanmaktadır. Halk Türkiye’siz bir geleceği görmemektedir. Kıbrıs Türk halkı, Türkiye ile iyi ilişkiler istemektedir. Bunun yanında onurlu bir duruşu; asla bir kafa tutan anlayış olarak görmemektedir. Kıbrıs Türk halkı yüzde 80’e varan oranla Doğu Akdeniz’de KKTC ve Türkiye’nin politikasını desteklerken; Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, yaşananlar karşısında suskun tavrı kabul görmemektedir.
Akıncı’nın yarışı kazanma şansı artık daha zor olacak.
TUFAN ERHÜMAN: Sayın Tufan Erhürman’ın, beklenen çıkışı bir türlü yapamamıştır. Başbakanlık dönemini başarısız şekilde geçiren Erhürman, hem Türkiye hem de Kıbrıs konusunda halkın istediği çıkışları yapmadı. Erhürman’ın, parti içerisindeki ‘Akıncı taraftarları’nı memnun etme düşüncesiyle hareket etmesi, CTP tabanından çok önemli miktarda oyun Akıncı’ya gitmesine engel olmamaktadır. Bunun yanında CTP tabanı, Erhürman’ı Cumhurbaşkanı olarak görmek istemiyor. Parti içerisinde öne çıkan isimlerim kamuoyuna, ‘Akıncı önde’, ‘Akıncı kazanır’ yönünde açıklamalar yapması, Erhürman’ın ikinci tura kalamayacağının da göstergesidir. Sayın Erhürman, doğru politikalar ve çalışmalarla gelecekte Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde öne çıkabilecek adaydır.
KUDRET ÖZERSAY: Sayın Özersay’ın ikinci tura kalma şansı yoktur. Hem pandemi hem de politikaları nedeniyle halk arasında ciddi oranda sorgulanan bir lider konumuna gelmiştir.
Halka vaat ettiklerinin dışında hareket etmesi, partisi içerisindeki isimlerin hükümetin bütünlüğü dışında açıklamalar yapması halk arasında tepki çekmektedir.
Özersay’ın partisinin muhalefet partisi gibi hareket etmesi kabul edilmemektedir.
Her yaşanan krizde, ‘hükümeti bırakırım giderim’ tavrı halk arasında güveni ciddi şekilde azaltmıştır. Özersay’ın ve partisinin sadece kendilerini, ‘her şeyi iyi biliyor’ konumunda görmesi, tüm partileri dışlayan bir anlayışta olması büyük bir handikap.
Halk, HP’den beklediğini göremediği için Özersay’ı Cumhurbaşkanı seçmek istememektedir.
Cumhurbaşkanlığı şansı çok zayıftır.
ERHAN ARIKLI: Sayın Arıklı’nın Cumhurbaşkanlığı adaylığı mecburidir. Üçlü koalisyon kurmak için her yolu deneyen Arıklı’nın, parti tabanını tutmak için aday olduğu görülmektedir. Partisinin 3’e bölünmüş görüntüsü, parti içerisindeki tartışmalar kamuoyuna yansımasa da, partililerin bildiği konulardır. Halk arasında en fazla asla oy vermem dediği aday olan Arıklı’nın, başarısız bir seçim geçireceği değerlendirilmektedir.
SERDAR DENKTAŞ: Sayın Serdar Denktaş, partisinden habersiz şekilde aday olmuştur. Partisi gönülsüz olarak Denktaş’ı destekleme kararı almıştır. Türkiye’nin hassasiyet gösterdiği bir seçimde Denktaş’ın sağ oyları bölecek bir adım atması da not edilmelidir. Denktaş’ın seçimlerde yüzde 2 veya 3 civarında oy alacağı, ikinci tura kalamayacağı görülmektedir. Denktaş’ın tabanının ikinci turda Sayın Tatar’ı destekleyeceğini de belirtelim.
Tablo 1. Araştırmaya Katılan Halkın Kıbrıs Sorunu ile İlgili Nasıl Bir Çözüm Getirilmesi ile İlgili Önerisine İlişkin Dağılım
Araştırmaya katılan Halkın Kıbrıs sorunu ile ilgili nasıl bir çözüm önerisi getirilmesi ile ilgili görüşlerine ilişkin dağılım incelendiğinde % 78,2’si iki ayrı devletli çözüm önerisi getirilmesi gerektiğini ifade ederken % 21,8’i Rumlarla federasyon getirmesi gerektiğini ifade etmektedir.
Tablo 2. Araştırmaya Katılan Halkın Türkiye’nin Garantörlüğü Konusunda Ne Düşündüğüne İlişkin Dağılım
Araştırmaya katılan halkın Türkiye’nin garantörlüğü konusunda ne düşündüğüne ilişkin dağılım incelendiğinde % 81,1’i aynen devam etmesi gerektiğini ifade ederken % 4,1’i iptal edilmesi gerektiğini ve % 4,9’u ise AB ve BM’nin garantör olması gerektiğini ifade etmektedir.
Tablo 3. Araştırmaya Katılan Halkın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 5 Yıllık Görev Süresince Kıbrıs Konusundaki Performansını Nasıl Bulduğuna İlişkin Dağılım
Araştırmaya katılan Halkın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 5 yıllık görev süresince Kıbrıs konusundaki performansını nasıl bulduğuna ilişkin dağılım incelendiğinde % 45,7’si başarılı bulduğunu ifade ederken % 54,3’ü başarısız bulduğunu ifade etmektedir.
Tablo 4. Araştırmaya Katılan KKTC Halkı’na Göre Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye ve KKTC ile İlişkilerin Geliştirilmesinde Nasıl Bir Rol Oynadığı ile İlgili Görüşlerine İlişkin Dağılım
Araştırmaya katılan KKTC Halkı’na göre Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye ve KKTC ile ilişkilerin geliştirilmesinde nasıl bir rol oynadığı ile ilgili görüşlerine ilişkin dağılım incelendiğinde % 31’i olumlu katkı yaptığını ifade ederken % 58,3’ü olumlu katkı yapamadığını ifade etmektedir.
Tablo 5. Araştırmaya Katılan KKTC Halkı’nın Başbakan Ersin Tatar’ın Türkiye Ziyareti Sonrasında 100 Yataklı Hastane Yapımını Nasıl Değerlendirdiğine İlişkin Dağılım
Araştırmaya katılan KKTC Halkı’nın Başbakan Ersin Tatar’ın Türkiye ziyareti sonrasında 100 yataklı hastane yapımını nasıl değerlendirdiğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 57,8’i olumlu bulduğunu ifade ederken % 29,9’u olumsuz bulduğunu ifade etmektedir.
Tablo 6. Araştırmaya Katılan KKTC Halkı’nın Mavi Vatan İçerisinde Türkiye’nin KKTC Halkı’nın Haklarının Korunması için Sismik Araştırma ve Sondaj Çalışmalarını Nasıl Değerlendirdiğine İlişkin Dağılım
Araştırmaya katılan KKTC Halkı’nın mavi vatan içerisinde Türkiye’nin KKTC Halkı’nın haklarının korunması için sismik araştırma ve sondaj çalışmalarını nasıl değerlendirdiğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 76,8’i desteklediğini ifade ederken % 13,4’ü desteklemediğini ifade etmektedir.
Tablo 7. Araştırmaya Katılan KKTC Halkının 2020 Cumhurbaşkanlığı Seçiminden Sonra Görev Yapacak Cumhurbaşkanından Beklentilerinin Neler Olduğuna İlişkin Dağılım