Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 1 milyar 175 milyon 490 bin 400 TL’lik Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı bütçesini oyçokluğuyla kabul etti.
ŞAHİNER
Bütçeyle ilgili söz alan CTP Milletvekili Salahi Şahiner, Milli Eğitim Bakanlığının misyonunun önemine işaret etti, geleceğe yön veren bir bakanlık olduğunu söyledi.
Yönetim beceriksizliği yaşandığını bu nedenle sıkıntılar yaşandığını savunan Şahiner eğitimde fırsat eşitliğinin de bu dönemde ciddi zarar gördüğünü kaydetti. Şahiner “bir neslin eğitim hakkıyla oynanıyor” dedi.
Güney Kıbrıs’la test ve vaka sayılarını karşılaştıran Şahiner, Kuzey’deki durumun daha kötü olduğunu ifade etti.
Toplum sağlığının risk altında olduğunu ve eğitimin de buna göre değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Şahiner, 1’e 6 oranında temaslı oranının önümüzdeki günlerde 300 temaslının karantina otellerine alınmasını getireceğini ileri sürdü.
Sağlık sisteminin çökmek üzere olduğunu dile getiren Şahiner, vakalar böyle giderse Pandemi Hastanesi’nin de yetersiz kalacağını söyledi, böyle bir durumda yüz yüze eğitime kimsenin yanaşmayacağını anlattı.
Yükseköğretimin esnafa maddi desteğinin ortadan kalkmasıyla ekonominin SOS verdiğini anlatan Şahiner, yükseköğretim için atılabilecek adımlar olduğunu kaydetti.
Hazırlanmış olan Yükseköğretim Strateji Belgesinin önemli veriler içerdiğini dile getiren Şahiner, bu belgede de yer alan, bakanlık bünyesinde yükseköğretim müsteşarlığı kurulması, yüksek öğretim kayıt sistemi geliştirilmesi, araştırma geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi için araştırma kurumu oluşturulması gibi adımların atılmasının sağlayacağı faydalara işaret etti.
Yine Yükseköğretim Strateji Belgesi’nde yer aldığı gibi akreditasyonun zorunlu hale getirilmesinin yararlı olacağını anlatan Şahiner, bu çalışmanın yüksek öğretim için önemli olduğunu kaydetti.
ÇAVUŞOĞLU
Daha sonra Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu söz aldı.
Çavuşoğlu kendi Eğitim Bakanlığı dönemini kapsayan eleştirilere yanıt vermek için kürsüye çıktığını söyledi. Ülkede kronik sorunların çok olduğunun doğru olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, öte yandan örneğin online eğitim konusunda örneğin internetin erişmediği yerler olması ya da, gelir eşitsizliği nedeniyle bilgisayarı olmayan çocuklar olmasının suçu Eğitim Bakanlığınınmış gibi davranılmaması gerektiğini anlattı.
Online eğitim konusunda en iyi şekilde hazırım diyen ülkelerin bile çuvalladığını KKTC’de ise hazırlık olmamasına rağmen gayet iyi iş çıkarıldığını anlatan Çavuşoğlu bunun öğretmenler, öğrenciler ve ailelerin çabalarıyla mümkün olduğunu söyledi.
Öğretmenlerle dönem dönem sorunlar yaşansa da onların da Eğitim Bakanlığının mensubu olduğunu anlatan Çavuşoğlu okullardaki pandemi tedbirlerini açıklarken bir sendika eleştirirken diğer sendikanın bunu biz hazırladık dediğini söyledi.
Çavuşoğlu bakanlığın sendika, öğretmenler, müdürlerle ve halkla birlikte hizmet verdiğini anlattı, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın doğumdan ölüme gerek kreş gerek ilkokul gerek meslek edindirme gerek sürekli eğitim gerek hobi eğitimleriyle bir ömür boyu halkla iç içe olduğunu belirtti.
Kendi bakanlığı döneminde yapılan icraatlara değinerek, eğitime destek veren herkese teşekkür eden Çavuşoğlu bakanlık kadrosu YÖK kadrosu ve TC yetkililerine de teşekkür etti.
AMCAOĞLU
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu da pandemi sürecinde sağlıktan sonra en önemli şeyin eğitim olduğunu kaydetti. Görüş ve eleştiri ileten tüm vekillere teşekkür eden Amcaoğlu, önemli olanın takım çalışması olduğunu söyledi.
Öğretmenlere çabaları için teşekkür eden Amcaoğlu tablet eksiği olan öğrencilere gerekli materyal sağlanacağını, internet altyapısı eksikliği olan aileler için de çalışmanın tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.
Amcaoğlu online eğitim için aynı anda 7 bin girişe izin verecek altyapısı olan bir sistemin hayata geçeceğini söyledi.
Kreşler konusunda sorulan soru üzerine, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin önerilerinin onanıp uygun hayata geçtiğini söyleyen Amcaoğlu bu noktada alınan kararın kreş ve özel eğitim merkezlerinin göreve devam edeceğini, buralara gitmek isteyen eğitimci ve çocukların özel izinle gidebileceğini anlattı.
Konuşmalardan sonra Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı bütçesi oylandı, oyçokluğuyla kabul edildi.
Meclis Başkanı Önder Sennaroğlu milletvekillerine pcr testi yapılacağını söyledi ve
ardından Meclis Başkanlığının pandemi nedeniyle alınan önlemler çerçevesinde bütçe görüşmelerinin kısaltılması ve görüşmelerin 29 Ocak’ta tamamlanması kararı oylandı, oybirliğiyle kabul edildi.
BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ KISALTILDI
Buna göre yarın Sayıştaylık, Ombdusman, GKK, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, KHK, Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı; Perşembe günü, Dışişleri Bakanlığı, Turizm Ve Çevre Bakanlığı, Polis Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı; Cuma günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Gelirler bütçesi görüşülecek.