Gözünüz yaşamınızdır mottosuyla söze başlayan Özel Nivgöz Merkezi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İbrahim Taşkın, kaliteli görmek ve göz sağlığınızı en iyi durumda tutmak için sağlıklı yaşamın şart olduğundan bahsetti. Beynimizin dışarıya açılan penceresi olan gözler, dünyayı keşfetme ve anlamlandırma adına çok büyük önem taşıdığını ve günlük yaşamda dikkat edilebilecek bazı hususlarla göz sağılığını korumanın mümkün olabileceğini belirtti. Gözlerde yaşanabilecek risklere ve alınması gereken önlemlere yönelik önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. Güçlü ve sağlıklı gözler için günlük yaşamda dikkat edilmesi gereken 10 değerli bilgiyi aktardı.
1. Evde: Evlerdeki günlük rutinlerimiz gözler için tehdit oluşturabilir. Yemek pişirme, bahçe işleri ile uğraşma, temizlik yapma ve ev tadilatları listenin başında yer alır. Güvenlik gözlükleri veya diğer koruyucu gözlükler gözlerinizi tehlikelerin çoğundan koruyabilir. Örneğin, mutfakta iken tencere kapakları kullanmak sıçrayan yağın göze ulaşmasını önler. Temizlik yapmadan önce ürün etiketlerini okuyup talimatlara uygun hareket edilmelidir. Bu maddelerin göz ile temasından kaçınılmalıdır. Tehlikeli tepkimelere neden olabilecek temizlik ürünleri (tuz ruhu ve çamaşır suyu gibi) birbirleriyle karıştırılmamalıdır. Bahçede çalışırken; kenarlı şapkalar ve koruyucu gözlükler kullanarak herhangi bir yabancı madde tarafından gözlerinize gelebilecek zararlardan gözlerinizi koruyabilirsiniz.
2. İş yerinde: Açık havada ağır ekipman veya kimyasallarla çalışan insanların ofis çalışanlarına kıyasla yaralanma olasılıkları daha fazladır. Dışarıda çalışıyorsanız göz yaralanmalarını önlemenin en iyi yolu koruyucu gözlük kullanmaktır. Ofis çalışanları veya sürekli bilgisayar kullanmak zorunda olan insanlar bütün gün bilgisayara bakmak durumunda oldukları için göz yorgunluğu ve göz kuruluğu yaşayabilir. Eğer ofiste çalışıyorsanız ekrandan en az bir kol mesafesi uzaklıkta oturulmalı, düzenli göz molaları verilmeli, bilgisayardan uzağa bakarak gözünüzü dinlendirin ve ekran parlaklığınızı oda ışığına benzer tutmaya çalışın. Göz kuruluğu yaşıyorsanız suni gözyaşları kullanabilirsiniz. 20-20-20 kuralı ile göz sağlığınızı koruyabilirsiniz; 20 dakikada bir, 20 saniye süresince, 20 feets (6 metre) ve ötesine bakarak gözlerinizi dinlendirip dijital ekran sorunlarını minimalize edebilirsiniz.
3 Spor yaparken: Egzersiz, gözleriniz de dâhil olmak üzere bütün sağlığınız için önemlidir. Ancak bazı sporlar gözler için diğerlerinden daha risklidir. Örneğin; top veya raket kullanımı olan bazı sporlar göz için belirli riskler barındırır. Sporla ilgili göz yaralanmalarını önlemenin bir numaralı yolu göz koruması kullanmak, gözlük veya güvenlik siperli bir kask takmaktır.
4. Açık havada vakit geçirirken: Doğa ile iç içe olmak sağlığımız için önemlidir. Doğada vakit geçirirken gözler için riskin çoğunu güneş ışınları ve polen alerjisine bağlı reaksiyonlar oluşturur. Arı sokmaları veya böcek ısırıkları da gözler için kötü sonuçlar doğurabilir. Kış aylarında karlı alanlarda güneş ışınlarına maruz kaldığınız zaman güneş gözlüğü takmaya özen gösterin. Açık havadayken gözlerinizde kaşıntı ya da içinin kızarması gibi bir durumla karşılaşırsanız alerji ihtimaline karşı bir doktora görünmenizde fayda vardır.
5. Sigara kullanımı: Hepimiz sigara içmenin sağlığımız için iyi olmadığını ve gözlere kolayca zarar verebileceğini biliyoruz. Sigara içmek katarakt rahatsızlığından sarı noktaya kadar birçok göz hastalığına sebep olabilir. Dumana maruz kalmak da özellikle çocuklar için gözlere zarar verebilir. Sigara içmeseniz bile dumandan kaçınmak için elinizden geleni yapınız.
6. Yeme-İçme: Her gün beslenme ile gözler arasındaki ilişki hakkında daha fazla şey öğreniyoruz. Lahana ve ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, göz içindeki sinir dokusunu besleyen vitaminler içerir. Havuç ve kabak gibi turuncu sebzeler, özellikle A,C,E vitaminleri içeren besinler göz sağlığınızı korur.
7. Makyaj ve kozmetik ÜRÜNLER: Makyaj malzemelerinizi kimseyle paylaşmayın. Makyaj malzemelerinin göz ile temas etmemesine özen gösterin. Yatmadan önce makyajınızı iyice temizleyin. Gözlerinizin bir kozmetik ürününe karşı olağandışı bir reaksiyonu varsa(sürekli ağrı veya kızarıklık gibi) bir göz doktoruna başvurun.
8. Çocuklarla vakit geçirirken: Çocuklarla oyun oynamak hemen herkes için zevkli bir aktivitedir. Ancak bazı oyuncaklar ve aktiviteler çocuklarımızın küçük gözleri için tehlikeli olabilir. Çocukların birçok spor dalında göz koruyucu kullanmaları faydalı olacaktır. Sert uçlu mermiler, hava tabancaları, okları olan oyuncak silahlar özellikle çocuklar için risk barındırmaktadır. Ebeveynlerle birlikte oynanacaksa herkes göz koruması takmalıdır.
9. Gebelik: Gebelik sırasında gözde bazı değişikliklerinin olması normaldir. Buna bulanık görme veya kuru göz de dâhildir. Bu değişiklikler gebelikten sonra da devam ederse mutlaka doktorunuzla konuşun. Hamileyseniz ve diyabetiniz varsa herhangi başka bir riskle karşılaşırsanız hamileliğinizin erken döneminde gözlerinizin muayene edilmesi gerekebilir.
10. Altta yatan sağlık koşullarını yakından takip edin: Düzenli göz muayeneleri; artrit, diyabet ve Multibl Skleroz (MS) gibi şaşırtıcı sayıda göz dışı hastalığı tespit edebilir. Göz bakımındaki tıbbi gelişmeler, göz doktorlarının düzenli muayeneleri genel sağlığınızı artırma hususunda sizlere yardımcı olacaktır. Ailenizin sağlık geçmişi genel göz sağlınızda büyük rol oynamaktadır. Bu, etnik veya ırksal geçmişe bakılmaksızın geçerlidir. Ailenizde sarı noktaya, retinitis pigmentoza ve kornea distrofisi gibi belirli göz hikâyeniz var ise bunu göz doktorunuza bildirin. Erken teşhis ve tedavi birçok kalıtsal hastalık için önemlidir.